ZÁKAZ PRODEJE ALKOHOLU OSOBÁM MLADŠÍM 18-TI LET!

Kouzlo v přípravě sypaného čaje

Čaj si umí doma připravit přece každý, to není žádná věda. A když chce být o něco chytřejší, tak si přečte návod na obalu. Příprava tedy není vůbec složitá a zabere jenom pár minutek. Pokud se ale jenom trochu pročtete všeobecnými základy a zlatými pravidly, jak sypaný čaj připravit, můžete se těšit na ještě lahodnější chuťový zážitek. Přece jenom to není jen o zalití čaje vroucí vodou. 

tea-2356764_1920

Věděli jste, že čaj je hned po pitné vodě nejoblíbenějším nápojem? Jeho historie sahá až do roku 350 našeho letopočtu a i když je dnes rozšířen po celém světě, za pravlast se považuje Čína. Je to osvěžující nápoj, který obsahuje kofein (někdy nazýván tein) a prospěšné látky, jako jsou například antioxidanty. Pijí se různé druhy čaje - černé, červené, bílé, zelené, žluté, ... všechny ale pochází z jedné rostliny - čajovníku Camellia sinensis.

Pro opravdový požitek je základem kvalitní čaj a již při vaření vody je dobré vědět, jaký čaj a za jakým účelem ho jdete připravovat. Každý druh čaje vyžaduje totiž jinou teplotu vody a dobu louhování. Čaj volte také podle toho jestli ho chcete pít pouze na chuť, na zahřátí, na relax nebo na nemoc. 

Základy správné přípravy: 

  • Kvalitní čaj

  • Skladování čaje - uchovávejte ho na suchém a stinném místě. Teplo a světlo čaji nesvědčí a postupně by ztrácel na kvalitě. Ideální jsou uzavíratelné dózy určené na sypaný čaj. Pokud si čaj ponecháte v původním obalu, stlačujte z něj vzduch a poté uzavřete zipem, vzduch a případné vlhko by mu také uškodilo. 

  • Voda - chutného čaje docílíme pouze za použití kvalitní vody, což by měla být pramenitá nebo nejlépe ze studánky. Pokud takovou možnost nemáte, použijte vodu z kohoutku, kterou byste měli nechat chvíli odstát. Voda na čaj se zpravidla nevaří, pouze přivede k varu. Pokud je ale příliš chlorovaná, doporučuje se chvíli povařit v otevřené nádobě pro odpaření chlóru. Nikdy nepoužívejte horkou vodu z vodovodu, dlouhým ohříváním se také znehodnocuje. Skvělým pomocníkem jsou také filtrační konvice na vodu. 
  • Nádoba na čaj - nejlépe si čaj vychutnáte z Vašeho oblíbeného šálku, ideální je také ho před nalitím čaje na chvíli propláchnout v horké vodě, čaj se propaří a lépe se rozvinou jeho vůně. 

  • Louhování čaje - délka závisí na druhu čaje, konkrétní návod je rozepsaný níže. Platí ale, že čaj se nejlépe rozvine, pokud je přímo zalitý vodou a až poté ho scedíte. Při použití sítka si práci sice zjednodušíte, ale nedosáhnete nejlepšího možného uvolnění chutí. 

  • Pokud jste si již osvojili základy přípravy, nebojte se experimentovat. Namíchejte si ten Váš chuťový požitek, fantazii se meze nekladou. Všeobecně platí, že čím je voda teplejší, tím je čaj trpčí a silnější. Takže pokud je pro Tebe čaj moc silný, tak použij chladnější vodu a naopak.

Příprava konkrétních druhů čaje:

Čaj černý a červený:

  • Množství: 12-15g čaje/l
  • Teplota vody: 90-100°C
  • Louhování: 3-5 minuty

Vyzkoušejte - černý čaj EXOTICKÝ OSTROV               tea-1209428_1920

Čaj zelený:

  • Množství: 12-15g čaje/l
  • Teplota vody: 60-80°C
  • Louhování: 2-3 minuty

Vyzkoušejte - zelený čaj DOBRÁ NÁLADA 

Čaj bílý:

  • Množství: 12-15g čaje/l
  • Teplota vody: 60-70°C
  • Louhování: 2-3 minuty

Čaj žlutý: 

  • Množství: 12-15g čaje/l                                                                                                                         tea-3190241_1920
  • Teplota vody: 90-100°C                
  • Louhování: 2-3 minuty                           

Čaj oolog:

  • Množství: 12-15g čaje/l
  • Teplota vody: 60-70°C
  • Louhování: 2-3 minuty

Čaj bylinný/wellness:

  • Množství: 12-15g čaje/l
  • Teplota vody: 100°C
  • Louhování: 7-10 minut

Vyzkoušejte: Wellness čaj LÁSKA, BRUSINKOVÝ SVĚT 

Čaj maté:

  • Množství: 14-18g čaje/l
  • Teplota vody: 70°C
  • Louhování: 5-10 minut

Vyzkoušejte: maté čaj YERBA MATÉ 

A nyní už Vám zbývá jen si udělat čas chvíli pro sebe a vychutnat si pravý čajový požitek...